Kes membabitkan jenayah penipuan dalam talian atau ‘scam’ yang semakin meningkat mencetuskan idea buat syarikat produksi Dream Film Sdn. Bhd. untuk menghasilkan sebuah filem berjudul “Oppa”.

Pengarahnya, Captain Denil berkata, “Oppa” merupakan sebuah filem yang dihasilkan berdasarkan kisah benar tentang jenayah ‘love scam’ yang kerap berlaku dalam segelintir masyarakat masa kini.

Justeru, dengan terhasilnya filem ini, Denil berharap ia dapat memberi kesedaran sekali gus membuka mata masyarakat mengenai kegiatan jenayah ‘love scam’ yang merbahaya.

“Adakalanya saya berasa pelik kerana ada mangsa jenayah ini terdiri daripada golongan terpelajar. Mungkin kurangnya kesedaran menjadi faktor utama apabila masih ramai yang menjadi mangsa.

“Jadi, ia memberikan idea kepada saya untuk menghasilkan “Oppa”, sekurang-kurangnya mesej boleh disampaikan kepada masyarakat menerusi platform filem,” katanya.

Menurut Denil, filem arahannya itu turut mendapat kerjasama daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK).

Jelasnya lagi, jalan cerita yang dipaparkan dalam filem ini adalah adaptasi kisah sebenar yang pernah berlaku berdasarkan laporan kepada pihak polis.

“Menariknya terdapat kira-kira 80 orang anggota polis sebenar yang turut terlibat menjadi pelakon untuk menjayakan filem ini.

“Malah, seorang pegawai polis iaitu Penolong Ketua Pengarah ACP Lai Lee Ching turut bertindak sebagai pengarah projek dan beliau banyak membantu produksi dari segi penyelarasan jadual anggota polis agar kerja-kerja penggambaran dapat berjalan dengan lancar,” ujarnya.

“Oppa” mengisahkan seorang guru yang bercinta dengan seorang jejaka Korea, tetapi mengalami kerugian sehingga ratusan ribu ringgit apabila kekasihnya itu tiba-tiba menghilangkan diri.

Lebih malang lagi, guru tersebut turut menjadi buruan Ah Long apabila dia meminjam wang daripada mereka semata-mata untuk diberikan kepada kekasihnya itu. 

0P2 2115

Filem ini menampilkan Theo Jang, pelakon yang berasal dari Korea Selatan serta pempengaruh terkenal, Jacqueline Goh Wan Yi sebagai teraju utama.

Mereka turut dibantu barisan pelakon tempatan lain seperti Lee Zi Qi, Amanda Tan, Sadiq M Jamil, Chen Kuoyang dan ramai lagi.

“Oppa” akan menemui penonton di pawagam seluruh negara mulai 9 Mei 2024.