Syarikat penerbitan dan pengedaran Astro Shaw tampil bersedia untuk tahun 2024 yang lebih mengujakan apabila mengumumkan enam buah filem tempatan baharu yang bakal ke layar perak.

Astro Shaw membariskan filem-filem hebat dengan kepelbagaian genre seperti aksi ‘blockbuster’, seram, muzikal komedi dan drama, serta merancang untuk menerbitkan prekuel daripada sebuah francais terkenal.

Naib Presiden, Ketua Astro Shaw dan Perniagaan Melayu Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad bersyukur melihat filem-filem terbitan Astro Shaw menerima sambutan positif termasuk kejayaan “Polis Evo 3” yang meraih RM54 juta.

“Ia menjadi pemangkin untuk kami terus melangkah. Tahun ini bakal menjadi satu lagi tahun yang agresif buat Astro Shaw dengan mempersembahkan variasi filem menarik yang dibarisi para pelakon hebat tanah air serta membabitkan pengarah terkemuka.

“Memahami cita rasa penonton adalah berbeza, kami meletakkan fokus kepada enam filem yang mampu mensasarkan peningkatan pengalaman luar biasa dengan idea cerita yang segar, sekali gus memacu ke arah objektif kami untuk memperhebatkan filem tempatan setanding karya luar negara,” katanya.

Selaras dengan usaha tersebut, Astro Shaw turut mengukuhkan kerjasama strategik bersama penerbit dan produksi seperti Skop Productions, Act 2 Pictures, Pasal Productions, BlackFlag serta rakan kerjasama baharu seperti President Productions dan Petra Vision Works bagi mewujudkan gabungan idea kreatif dalam penghasilan karya berkualiti.

“Syerif”

Syerif 2

Filem pertama dari Astro Shaw yang akan menemui penonton tahun ini adalah filem aksi arahan pengarah Syafiq Yusof yang dibintangi oleh pelakon Zul Ariffin, Syafiq Kyle, Azira Shafinaz, Dato’ Aaron Aziz dan Elizabeth Tan iaitu “Syerif”.

Bekerjasama dengan Skop Productions, filem bertemakan polis ini akan membongkar sisi gelap pasukan beruniform.

“The Experts”

The

Pada Mei nanti, sebuah filem aksi bertemakan rompakan (‘heist’) iaitu “The Experts”, arahan pengarah “Polis Evo 2”, Andre Chiew bersama Nizam Shah bakal ditayangkan.

Membariskan pelakon Dato’ Aaron Aziz, Syafiq Kyle, Remy Ishak, Mimi Lana dan Ray Dap Dap, mereka muncul sebagai lima beradik yang mempunyai kemahiran dan kepakaran berbeza dalam merancang sebuah rompakan terbesar.

“Baik Punya Ah Long”

Baik Punya Ah Long 1

Suku ketiga tahun 2024 pula memperlihatkan pelawak dan pelakon duo terkenal Jozan, iaitu Zizan Razak dan Johan, yang kembali ke pawagam menerusi “Baik Punya Ah Long”.

Filem muzikal komedi arahan Datuk Afdlin Shauki ini mengisahkan dua Ah Long yang bersikap pemurah, berdepan dengan situasi hura-hara oleh kerana sikap mereka.

“Khawarij”

Sementara itu, pengarah hebat Syamsul Yusof bakal kembali dengan filem seram berjudul “Khawarij”. Terdahulu, Syamsul Yusof pernah menghasilkan filem bergenre Islamik seram seperti “Khurafat”, “Munafik” dan “Munafik 2”.

“Gold”

Gold 2

Selain itu, Astro Shaw juga memperkenalkan filem biopik adaptasi daripada kisah sebenar atlet tempatan dan jaguh Sukan Paralimpik Tokyo 2020, Cheah Like Hou berjudul “Gold”.

Naskhah ini merupakan sentuhan pengarah “Malbatt: Misi Bakara”, iaitu Adrian Teh dan membariskan para pelakon dari pelbagai latar seperti Jack Tan, Farid Kamil, Fabian Loo, Wan Raja, Yasmin Hani dan ramai lagi.

“Projek: Kahar”

Projek Kahar 2

Seterusnya, prekuel daripada francais premium terkenal, “Projek: High Council” iaitu “Projek: Kahar”, turut dijadualkan menemui penonton di pawagam tahun ini.

Filem “Projek: Kahar” ditulis oleh penulis francais “Projek: Anchor SPM” dan “Projek: High Council”, Anwari Ashraf dan diarahkan oleh Razaisyam Rashid.

Mempertaruhkan pelakon asal watak Kahar iaitu Amir Ahnaf, filem ini membawa penonton menyaksikan transisi Kahar daripada seorang pelajar biasa berubah menjadi Kapla High Council.