Pelakon Eyka Farhana tidak terkecuali daripada berdepan gangguan mistik ketika terlibat dengan penggambaran filem seram pertamanya, “Anak Perjanjian Syaitan 2” arahan Dr Ahmad Idham Ahmad Nadzri.

Eyka yang mengakui dirinya seorang yang penakut, berasa lega kerana pihak produksi menyediakan seorang ustaz untuk menjaga mereka sepanjang penggambaran berlangsung.

Bagaimanapun, Eyka mengalami gangguan di luar set penggambaran, ketika dia bersedia untuk pulang ke rumah bersama adiknya pada lewat malam usai penggambaran babaknya.

“Ketika di set, perasaan seram itu tidak terlalu mengganggu kerana saya tahu sentiasa ada ustaz menjaga kami. Tapi, ada satu hari, kami selesai penggambaran antara jam 12 tengah malam hingga 1 pagi.

“Dah selesai babak saya, saya menuju ke kereta dengan adik. Saya dengar suara orang menyanyi. Saya pandang adik sebab bukan saya seorang sahaja yang dengar,” katanya menerusi Harian Metro.

Tambah pemilik nama lengkap Wan Atiqa Farhana Wan Sarmizi itu lagi, dia ingat pada pesan ibu bapanya supaya tidak terus masuk ke rumah dan duduk di dalam kenderaan terlebih dahulu bagi memastikan tiada gangguan lain.

Selain itu, Eyka dan kru produksi turut mengalami demam panas selepas memfilemkan babak di dalam lubang kubur yang pada asalnya tiada di dalam skrip.

“Anak Perjanjian Syaitan 2” kini ditayangkan di pawagam seluruh negara mulai 4 Januari lalu. Filem ini turut dibintangi barisan pelakon lain seperti Alif Satar, Fasha Sandha, Azlan Komeng dan Azizah Mahzan.