Buat julung kalinya, Astro Ceria memperkenalkan siri adiwira ‘live-action’ yang bakal mengubah landskap penceritaan genre adiwira di Malaysia menerusi “Super Wira” arahan Ghaz Abu Bakar.

Dalam memperkasakan kualiti kandungan, genre ‘live-action’ berelemenkan adiwira merupakan kelainan berbeza yang dipersembahkan oleh Astro untuk tontonan seisi keluarga.

Ketua Kandungan Kanak-Kanak Astro, Farah Fauzana Zainol Kamar berkata, “Super Wira” merupakan langkah penting Astro Ceria dalam memberi kepelbagaian dalam sajian kandungannya untuk memenuhi permintaan para penonton yang inginkan kandungan yang mencabar serta lain daripada lain.

“Super Wira” menjadi pertaruhan kami untuk kekal relevan dan berdaya saing dengan pesaing-pesaing dalam mahupun luar negara.

“Kami ingin membuktikan bahawa produksi tempatan mampu melakukan siri-siri genre adiwira sepertimana yang dilakukan oleh produksi-produksi antarabangsa.

“Lebih mengujakan, siri ini melihat kombinasi lakonan hebat. Bayangkan Beto dan Nadhir bertarung dalam babak pertarungan yang menakjubkan. Malah kita akan melihat Mira Filzah dalam watak yang berbeza daripada kebiasaannya.

“Selain daripada itu, kami juga memaparkan Idan Aedan yang mempunyai bakat lakonan yang hebat sebagai generasi pelapis di negara kita,” katanya.

Justeru, Farah berharap agar “Super Wira” dapat mencetus fenomena baharu di kalangan penonton dewasa, anak muda dan juga kanak-kanak.

“Jika ramai di antara kita merupakan peminat adiwira Marvel mahupun DC, tiba masanya untuk menjadi peminat adiwira tempatan iaitu “Super Wira”,” tambahnya lagi.

Siri tujuh episod ini mengisahkan tentang sekumpulan manusia yang mempunyai kebolehan luar biasa iaitu Super Wira. Setiap daripada mereka mempunyai kuasa masing-masing kecuali Aman, anak kepada Kapten Gemilang yang mengetuai Super Wira.

Dalam mencari potensi diri dan membuka kunci kuasanya yang terpendam untuk menyelamatkan ibunya yang ditangkap oleh penjahat bernama Roy, dia sedar bahawa kekuatan satu kuasa itu berbeza daripada apa yang dijangkakan.

Siri ini dibintangi barisan pelakon hebat seperti Beto Kusyairy sebagai ketua kumpulan iaitu Kapten Gemilang atau Johan, Idan Aedan sebagai Aman dan Nadhir Nasar sebagai antagonis bernama Roy.

Turut menjayakan ialah Mira Filzah sebagai Seri Gumum (Penjaga Kristal Kuasa Naga Tasik Chini), Ezzaty Abdullah sebagai Rose, Arena Wan sebagai Irena, Fadhli Masoot sebagai Wan dan juga Zizan Razak sebagai Awang Bunga.

“Super Wira” bakal ditayangkan mulai 23 Oktober setiap hari Isnin, jam 9.00 malam di Astro Ceria (saluran 611), serta boleh distrim menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO.