Pelakon dan pengacara Zara Zya membuat laporan polis terhadap dua individu yang menggunakan gambarnya untuk skim pelaburan palsu dalam Facebook dan gangguan seksual dialaminya sejak beberapa bulan lalu.

Zara, atau nama sebenarnya Zainurul Razia Mohd Zainuddin, membuat laporan polis itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam pada Jumaat lalu.

“Saya telah mengambil tindakan undang-undang dengan membuat laporan polis ke atas dua individu.

“Seorang yang terlibat menggunakan nama dan gambar saya dalam penipuan pelaburan di dalam talian Facebook (Kerja Kosong Ipoh 2023) baru baru ini,” katanya.

zarazya 1

Tambah Zara lagi, tindakan biadap individu yang menghantar mesej dan gambar berbaur lucah itu menimbulkan rasa takut dan bimbang dalam dirinya.

“Laporan polis juga telah dibuat ke atas individu yang telah melakukan gangguan seksual ke atas saya secara lisan, hantaran gambar-gambar tidak sopan dan juga panggilan yang bertubi tubi setiap malam yang mengganggu emosi saya.

“Gangguan ini berlarutan sejak beberapa bulan lepas dan menimbulkan ketakutan dan kebimbangan pada saya,” katanya.

Sehubungan dengan itu, Zara berharap pihak polis dapat mengambil tindakan sewajarnya terhadap kedua-dua pelaku tersebut.

“Terima kasih pada pihak PDRM kerana telah mengambil keterangan saya dan saya berharap tindakan sewajarnya dapat diambil ke atas pelaku pelaku ini,” katanya.