Siri animasi legenda Malaysia yang amat terkenal dan menjadi fenomena sejak lebih dua dekad lalu, “Keluang Man” bakal diangkat ke layar perak dalam versi ‘live action’.

Sehubungan dengan itu, penerbit filem “Keluang Man” iaitu Astro Shaw kini mencari bakat yang bersesuaian untuk watak utama adiriwira tersebut.

Naib Presiden, Ketua Astro Shaw dan Perniagaan Melayu Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad berkata, ini merupakan inisiatif Astro Show bagi membuka peluang kepada para selebriti tanah air serta masyarakat umum untuk mempamerkan bakat terpendam.

“Watak ikonik ini amat dekat dengan penonton. Kami berharap pencarian ini dapat menampilkan bakat yang menepati kriteria watak adiwira itu,” katanya.

Sesi uji bakat fasa pertama dibuka bermula 28 Julai sehingga 13 Ogos depan. 

Pencarian bakat ini terbuka buat semua warganegara Malaysia, lelaki, berusia dalam lingkungan 21 hingga 40 tahun, fasih berbahasa Melayu, berperwatakan menarik dan berpersonaliti unik serta mempunyai fizikal yang tegap. Mempunyai kemahiran seni mempertahankan diri adalah satu kelebihan.

Bagi yang berminat, layari platform media sosial Instagram Astro Shaw atau Astro Gempak bagi mendapatkan imbasan kod QR untuk menghantar video tentang diri dan personaliti anda.

Imbas kod QR, muat naik video berdurasi maksimum 3 minit tentang personaliti anda berserta gambar, dan tekan butang hantar. Video hendaklah dalam format mp4 sahaja (saiz fail tidak melebihi 300mb).

Calon yang terpilih dalam senarai pendek akan mendapat notifikasi dari pihak produksi dan diberikan penerangan tentang ciri-ciri karakter untuk proses uji bakat fasa kedua secara fizikal di Kuala Lumpur atau Selangor.

Sepuluh bakat yang terbaik akan dipilih untuk saringan fasa ketiga sebelum pihak produksi mendedahkan siapa yang berjaya membawa watak Keluang Man.

Filem “Keluang Man” versi ‘live action’ yang diterbitkan oleh Astro Shaw dan bakal diarahkan pengarah siri “Projek: High Council” dan juga penulis filem “Polis Evo”, Anwari Ashraf Hashim.