Setelah hampir 20 tahun mewarnai industri hiburan tanah air, perjalanan kerjaya penyanyi dan pelakon Siti Nordiana akhirnya diangkat ke drama bersiri “Aku Seorang Perempuan”.

Diinspirasikan dari buku autobiografi “Life Goes On” dan “Bukan Perempuan Biasa”, drama ini memaparkan hampir 70 peratus kisah hidup Siti Nordiana.

Sehubungan dengan itu, Siti Nordiana atau lebih mesra disapa Nana meletakkan harapan tinggi agar kisah hidupnya dapat memberi inspirasi kepada penonton, terutamanya golongan wanita.

“Kisah ini diinspirasikan daripada kisah kehidupan dan kerjaya saya. Ketika pertama kali mendapat tahu mengenai projek ini, pelbagai perasaan timbul.

“Dalam drama ini, penonton dapat melihat jatuh bangun saya. Tujuannya untuk memberikan inspirasi kepada penonton, terutama wanita di luar sana supaya sentiasa bangkit daripada kejatuhan,” katanya menerusi Harian Metro.

Bercerita lanjut mengenai drama ini, watak Siti Nordiana yang diganti namanya sebagai Siti Noraisya diperanankan oleh pelakon Atikah Suhaime.

Barisan pelakon yang turut menjayakan drama ini ialah Fezrul Khan, Adriana Adnan, Hafidz Roshdi, Mustaqim Bahadon, Puteri Sarah Liyana, Hasnul Rahmat dan ramai lagi.

Drama terbitan TV9 itu disiarkan setiap Sabtu dan Ahad, jam 7.30 malam, sejak 19 November lalu.