Masyarakat Baba dan Nyonya atau Peranakan di Malaysia amat terkenal dengan makanan tradisinya yang turun temurun dari nenek moyang mereka. Jika dahulu hidangan Peranakan sering disajikan pada hari perayaan, kini masyarakat di Malaysia dapat menjamu selera di restoran yang menyajikan pelbagai hidangan campuran unik dari Cina, Melayu, dan budaya Asia Tenggara ini.

Minat yang mendalam terhadap bidang kulinari mendorong Chef Paul Chia dalam mengejar impiannya untuk bergelar chef bertaraf dunia. Dengan kemahiran yang sedia ada, Chef Paul juga menanam visi untuk menggilap bakat anak-anak muda untuk mencapai kejayaan dalam bidang kulinari.

Chef Paul Chia

Berbekalkan pengalaman lebih 20 tahun dalam bidang kulinari, Chef Paul nekad untuk membuka sebuah restoran baharu, Wood & Grill, pada Ogos 2022 di pusat beli belah Paradigm Petaling Jaya, sekali gus menandakan pembukaan restoran berkonsepkan ‘fusion’ Peranakan pertamanya yang menggabungkan masakan dari Timur dan Barat.

Wood & Grill menawarkan pelbagai hidangan Perakanan yang dimasak dengan kaedah kulinari moden, iaitu membakar masakan menggunakan kayu keruing yang dibawa khas dari Kuala Lipis, Pahang.

Kaedah ini bukan hanya membangkitkan aroma dan rasa masakan, tetapi juga memberi pengalaman menarik kepada pelanggan. Lebih-lebih lagi dengan cara penyampaiannya yang unik ketika hidangan sampai di meja makan.

Chef Paul sentiasa menitik beratkan penggunaan bahan-bahan masakannya yang segar dan premium agar dapat memberi kepuasan sepenuhnya kepada pelanggan. Maka dengan itu, semua hidangan di Wood & Grill terjamin keenakan dan kualitinya.

Antara menu berkonsepkan Nyonya dan Peranakan wajib cuba di Wood & Grill ialah burger rendang daging, spagetti Nyonya, nasi lemak bunga telang, nasi goreng Nyonya, udang masak lemak nenas, siakap stim cili limau, rojak buah, serta ‘lamb shank’ yang dimasak bersama kuah lemak.

Menu utama yang direkomendasikan kepada pelanggan adalah aneka masakan Nyonya Grill yang merangkumi daging dan makanan laut dibakar kemudian dihidangkan dalam ‘dome’ yang berasap. Setiap menu Nyonya Grill boleh dipadankan dengan dua jenis menu tambahan.

Pelanggan juga boleh memilih tiga dari 11 jenis sos, termasuk sos istimewa Wood & Grill iaitu sos laksa Nyonya dan sos krim sambal ikan bilis, untuk dihidangkan dengan menu Nyonya Grill yang dipesan.

Fuhh.. lihat asap tu!
Nyonya Grilled Seafood Platter
Baba Lamb Chop
Nyonya Octopus
Barramundi Cili Limau Baba

Setiap hidangan menarik di Wood & Grill haruslah dipadankan dengan aneka minuman mocktail yang menyegarkan seperti Baba Sunset Paradise, Nyonya Bunga Telang Sling, Long Island Tea, Tropical Punch, U-Zu Fruit Tea dan Watermelon Nojitos.

Mocktails series

Buat penggemar kopi, Wood & Grill dapat menunaikan ‘craving’ pelanggan pelbagai jenis kopi ‘signature’ iaitu K-Signature, K-Coconut Latte, KappuCino, K-Cacao dan K-Pop Caramel Latte.

Banana Boat Panas
Sago Gula Melaka

Memang tidak lengkaplah hidangan tanpa pencuci mulut. Jadi apa kata pesan manisan-manisan seperti Durian Creme Brulee, Sago Gula Melaka, kek Tausuan Pea mahupun Banana Boat Panas sebagai pelengkap hidangan.

Secara keseluruhannya, Miss Mynah telah menjamu selera di Wood & Grill dan Miss Mynah ingin merekomendasi kepada semua ‘food hunter’ di luar sana untuk singgah ke restoran ini bagi menikmati hidangan Peranakan yang lain daripada yang lain.

Alamat: Lot GF-10, 11 & GB-13, Level G, Paradigm Mall, 1 Jalan SS7/26A, Kelana Jaya 47301 Petaling Jaya, Selangor.
Waktu operasi: 11.00 pagi – 10.00 malam