Pelakon Elfira Loy terpaksa dikejarkan ke hospital untuk menerima rawatan apabila berdepan gejala-gejala teruk setelah mengalami tekanan.

Menurut Elfira, dia dapat merasakan dirinya tidak stabil sejak kebelakangan ini dan tahap kesihatannya menurun gara-gara tidak cukup rehat.

“Masa untuk berehat. Hantaran ini adalah untuk mengingatkan diri saya bahawa tubuh badan saya perlukan rehat bila saya perlukan dan terlalu banyak berfikir juga mampu menjejaskan kesihatan saya.

“Gejala awal yang saya alami adalah rasa tidak stabil setiap lima hingga 10 minit. Sehari selepas itu, saya rasa lebih baik, tapi saya terlanggar cermin sisi sebuah kenderaan (ketika memandu), tapi sempat tarik. Tak sedar pun macam mana jadi. Tapi, saya teruskan juga dengan mesyuarat saya,” katanya.

Tambah ibu kepada dua cahaya mata itu lagi, gejalanya bertambah teruk apabila mengalami sakit perut, cirit birit dan muntah selepas pulang ke rumah.

Elfira membuat keputusan untuk bergegas ke hospital selepas mengalami kesukaran untuk nafas dan sakit di bahagian abdomen.

“Selepas mesyuarat, saya pulang ke rumah dan berehat. Kemudian, saya pulang ke rumah ibu dan beritahu dia. Semasa waktu Isyak, saya macam sakit perut. Selepas itu, cirit-birit.

“Saya ambil wuduk cepat-cepat dan solat, kemudian, ketika solat saya rasa susah nak bernafas dan sakit di bahagian abdomen. Tiba-tiba saya muntah. Dua kali.

“Saya minum banyak air, kemudian terus tidur saja. Semasa tidur, saya rasa dunia berputar dan seperti dilanda ombak serta rasa nak terjatuh. Takut sangat sebab saya masih pegang Aria. Saya berpeluh pada malam itu. Itu yang saya terus pergi ke hospital,” katanya.

Sehubungan dengan itu, Elfira memohon doa ramai agar kesihatannya pulih seperti sedia kala dan bersyukur kerana keputusan pemeriksaan kesihatannya tidak menunjukkan apa-apa yang serius.

“Nasib baik semua keputusan pemeriksaan okay. Alhamdulillah. Saya cuma perlukan rehat dan minum banyak air.

“Tapi, kalau berterusan lagi dalam dua hari, saya perlu lakukan imbasan CT (CT Scan), yang mana, saya nak elakkan. Jadi, mohon doakan saya,” katanya.