Pelakon dan pengarah Syamsul Yusof menzahirkan rasa syukur apabila filem epik sejarah arahannya “Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan” menerima sambutan baik pada pembukaan tayangannya hari ini.

Syamsul berkongsikan khabar gembira itu menerusi video di laman Instagram, di mana ia memaparkan jualan tiket filem “Mat Kilau” di pawagam seluruh negara laris terjual

“Walau segelintir ingin memboikot filem, memboikot saya ‘lets cancel Syamsul Yusof’ dan sentiasa iri dengan kejayaan dari Allah.

“Namun mereka lupa, mereka bukanlah Tuhan. Saya hanya bergantung padamu yang satu ya Rabbi. Tiada yang Lain. Engkaulah Tuhanku ya Allah. Maha pemberi rezeki. Saya redha.

“Dengan lafaz bismillah, “Mat Kilau” ditayangkan hari ini seluruh Malaysia, Singapore dan Brunei,” coretnya.

Terdahulu, Syamsul dihimpit dengan kemelut rumah tangga dengan isteri, Puteri Sarah Liyana, apabila didakwa sudah bertunang dengan anak pelakon veteran.

Bagaimanapun, Syamsul menepis dakwaan itu dan menjelaskan dirinya sedang berusaha menyelesaikan kemelut rumah tangganya.

“Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan” mengisahkan perjuangan Mat Kilau bersama ayahnya Tok Gajah, serta sahabat lain dalam menentang penjajahan British di bumi Pahang pada tahun 1892.

Filem itu menampilkan pelakon hebat tanah air, Datuk Adi Putra sebagai Mat Kilau, bersama pelakon lain termasuk Wan Hanafi Su, Beto Kusyairy, Khir Rahman, Fattah Amin, Ali Karimi dan Johan As’ari.