Tiga bintang Indonesia iaitu kumpulan Kotak, Ifan Seventeen dan Marcello Tahitoe bakal berkongsi pentas di pesta muzik Indonesian Music Festival yang akan berlangsung di Axiata Arena, Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 24 Ogos 2024.

Pesta muzik gilang gemilang itu dibawakan istimewa oleh UnUsUaL Entertainment selaku penganjur utama bagi memberikan pengalaman muzik luar biasa yang dinanti-nantikan peminat di Malaysia.

Kotak

kotak

Kotak merupakan kugiran rock Indonesia yang ditubuhkan pada 27 September 2004. Anggota kumpulan ini terdiri daripada Tantri (Tantri Syalindri Ichlasari) sebagai vokalis, Chua (Swasti Sabdastantri) sebagai pemain bass dan Cella (Mario Marcella) iaitu pemain gitar utama.

Peminat tentunya menantikan persembahan Kotak yang terkenal dengan lagu-lagu ‘hits’ seperti “Pelan-Pelan Saja”, “Masih Cinta”, “Tendangan Dari Langit” dan “Aku Yang Tersakiti”.

Antara kejayaan Kotak adalah memenangi Anugerah Muzik Indonesia ke-12, bagi Kategori Solo/Duo Kumpulan Rock Terbaik. Album “Kotak Kedua” turut dianugerahkan kategori Album Rock Terbaik.

Mereka juga pernah memenangi kategori Kumpulan/Duo Pendatang Baru Terbaik menerusi Anugerah
Planet Muzik (APM) 2009 serta Anugerah MTV Indonesia untuk Most Favourite Breakhtrought Artist
2009.

Ifan Seventeen

Neng ikut abang dangdutan nyok ntar abang beliin kue cucur enak bener dah berbisik• @bayusegoro

Bagi peminat kumpulan Seventeen, kini saatnya untuk menikmati persembahan secara langsung vokalisnya, Riefian Fajarsyah atau lebih dikenali sebagai Ifan, setelah insiden kecelakaan yang menimpanya pada tahun 2018.

Setelah enam tahun berlalu, Ifan kini berada dalam perjalanan kerjayanya yang baru dan lebih memilih untuk menyanyi solo, dengan lagu terkenal, “Kemarin”, ciptaan Herman Sikumbang.

Ifan yang kini berusia 41 tahun bakal menghiburkan peminat dengan lagu-lagu asal Seventeen seperti “Cinta Jangan Disembunyikan”, “Akujira”, “Menunggu Kamu”, “Jaga Selalu Hatimu”, “Sumpah Ku Mencintaimu” dan “Hal Terindah”.

Marcello Tahitoe

@marcello tahitioe bringing the house down with his unforgettable performance Cabin

Seorang lagi penyanyi yang bakal menghibur penonton di Indonesian Music Festival adalah Marcello Tahitoe atau lebih dikenali sebagai Ello.

Selain menyanyi, Ello turut terkenal dengan kerjayanya sebagai komposer dan penerbit muzik Indonesia serta merupakan vokalis baru kumpulan Dewa 19 sejak 2022 hingga sekarang.

Penyanyi berdarah campuran Maluku-Batak itu lahir daripada keluarga seni kerana bapanya, Minggoes Tahitoe dan ibu, Diana Nasution adalah penyanyi popular era 1970-an.

Ello pernah merangkul anugerah Pendatang Baru Terbaik sempena Anugerah Muzik Indonesia (AMI) pada 2005, Album Pop Terbaik (2005), Karya Produksi R&B Terbaik (2005), Penyanyi Solo Rock Terbaik (2016), Penyanyi Solo Rock Terbaik (2019), Album Rock Terbaik (2021) dan Album Terbaik-Terbaik (2021).

Antara lagu-lagu terkenal nyanyiannya ialah “Gak Kayak Mantanmu”, “Kisah Kita T’lah Usai”, “Benci Tapi Rindu”, “Takkan Ada Aku Lagi”, “Sorry Abis” dan banyak lagi. Sebelum menjadi vokalis Dewa 19, Ello mempunyai enam album studio termasuk “Ello”, “Realistis/Idealis”, “Taub Mumu”, “Jalur Alternatif”, “Antistatis” dan “99”.

449595732 892815182868373 547675002422085557 n

Tiket Indonesian Music Festival dijual pada harga RM488 (VIP), RM388 (CAT 1), RM338 (CAT 2), RM288 (CAT 3) dan RM188 (CAT 4) bermula 1 Julai 2024, jam 2 petang menerusi laman sesawang my.bookmyshow.com.

Untuk maklumat lanjut dan kemas kini terkini, ikuti Facebook dan Instagram rasmi UnUsUaL Entertainment.