Astro Shaw mengumumkan barisan pelakon yang akan digandingkan dengan pelakon Amir Ahnaf bagi prekuel siri fenomena, “Projek: High Council” iaitu filem “Kahar: Kapla High Council”.

Barisan pelakon yang terpilih ialah Aedy Ashraf sebagai Bega, serta bakat baru iaitu Sky Iskandar sebagai Megat, Thompson Goh (Li) dan Khenobu (Jojo), manakala Amir kekal sebagai watak utama, Kahar.

“Saya menjalani uji bakat dengan menghantar video kepada pihak produksi untuk penilaian. Tidak sangka saya dapat menjadi salah seorang pelakon utama.

“Lebih dua bulan juga saya mengunci mulut dan tidak menjawab pertanyaan kawan-kawan mengenai projek terbaru yang bakal saya jayakan ini,” ujar Aedy.

Penerbit Eksekutif Filem Kahar Kapla High Council merangkap Ketua Astro Shaw, Raja Jastina Raja Arshad berkata, pihaknya telah merangka strategi pemasaran dan publisiti “Kahar: Kapla High Council” khusus untuk memberi keterujaan kepada penonton dan peminat.

“Rentetan daripada fenomena luar biasa siri premium ‘High Council’, kami mahu peminat turut terlibat dan menjadi sebahagian filem ini.

“Inisiatif pertama adalah buat julung kali kami membuka peluang kepada peminat menerusi sesi uji bakat, dan inisiatif kedua adalah memperkenalkan ‘Lesen High Council’,” katanya.

Tambah Raja Jastina lagi, lebih 1,000 calon telah menghadiri sesi itu, termasuklah Aedy Ashraf, Sky Iskandar, Thompson Goh serta Khenobu.

Filem “Kahar: Kapla High Council” dijangka menemui penonton pada hujung tahun ini dan diarahkan oleh pengarah drama premium Astro, “Projek: Anchor SPM” iaitu Razaisyam Rashid.

Manakala skrip ditulis oleh pasukan Astro Shaw yang diketuai oleh pengarah “Projek: High Council”, Anwari Ashraf bersama salah seorang penulisnya, Luqman Alhakim Sheikh Ghazali.