Pelakon Sharnaaz Ahmad berang dengan tindakan segelintir syarikat produksi yang masih mengerah pelakon dan kru hingga terpaksa bekerja lebih masa.

Sharnaaz menerusi Instagram (IG) Story meluahkan kemarahannya terhadap sebuah syarikat produksi yang melakukan melanjutkan tempoh penggambaran sehingga 20 jam sehari.

Justeru Sharnaaz menggesa pihak Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) untuk segera membuat pemantauan terhadap syarikat produksi yang berlaku demikian.

“Produksi bodoh mana yang masih lagi melakukan kerja penggambaran hingga 20 jam sehari?

“Macam mana mereka semua ini layak dapat lesen untuk buka syarikat produksi. FINAS sila pantau. Apapun, bukan di set aku. Kalau set aku, memang kena tendang penerbit dan pengarah,” katanya.

Dalam pada itu, pelakon drama “I Promise, Janji Anaqi” itu meminta Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) dan Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) untuk memantau tindakan syarikat produksi terbabit agar budaya sama tidak berulang.

Sharaaz turut berharap FDAM dan SENIMAN dapat menyelaraskan waktu bekerja penggiat seni tempatan kepada 12 jam sehari.

“Budaya ‘lenjan’ artis dan kru ini masih perlukah pada zaman 2022 ini? Penerbit tamak nak jimat kos, lakukan penggambaran lebih masa, artis dan kru tak mampu nak buat yang terbaik sebab penat dan penerbit tarik muka.

“Kepada FDAM dan SENIMAN, mana waktu kerja 12 jam kami (artis dan kru)? Minta pantau produksi yang jahanamkan industri. Kalau nak terlajak sampai 14 jam, kami masih boleh terima, tetapi bukan hari-hari,” katanya.

Beralih ke perkembangan lain, Sharnaaz bakal tampil di layar perak menerusi filem aksi terbaru arahan Syamsul Yusof, “The Original Gangster” yang dijangka tayang pada 2023.