Pelakon dan pengacara Uyaina Arshad berkongsi berita duka apabila abang sulungnya Mohd Attaful Uzair Arshad meninggal dunia akibat serangan jantung.

Menerusi satu hantaran di laman Instagram, Uyaina menitipkan ucapan buat arwah abang tersayang yang pergi buat selamanya pada hari ulang tahun kelahiran ibunya.

“Baru semalam kami berjumpa. Makan, bersembang dan ketawa sama-sama. Macam-macam juga dia pesan. Dia risaukan adiknya nak bersalin. Rupa-rupanya dia yang pergi dulu.

“Rasa tak percaya dia dah tak ada. Terlalu awal dia pergi. Sama usia dengan arwah baba (bapa) sewaktu dia meninggal dunia. Saya kehilangan darah daging yang terlalu kami sayang.

“Hari ini, 19 Ogos adalah hari jadi ummi. Lama dia rancang nak sambut ulang tahun ummi. Akhirnya, hari lahir ummi diiringi dengan pemergian anak ulungnya. Allahuakbar,” katanya.

Memetik laporan dari Utusan Malaysia, arwah abang Uyaina menghembuskan nafas terakhir ketika melakukan aktiviti berbasikal, malam tadi.

Tambah pelakon drama “Jujurlah Nikahi Aku” itu lagi, arwah abangnya adalah seorang yang baik dan sering menjadi contoh kepada adik beradiknya.

“Orang baik selalu pergi dulu. Dia sangat baik, terlalu baik. Anak yang baik. Abang yang baik. Suami yang baik. Ayah yang baik. Lepas arwah baba meninggal dunia, dia jadi ketua keluarga.

“Dari kecil lagi dia dah tunjukkan contoh yang baik untuk kami adik-adik. Dia masuk asrama. Kami semua nak masuk asrama. Dia berjaya dalam pelajaran. Kami semua nak berjaya dalam pelajaran. Dia sentiasa dahulukan ummi. Kami adik-adik berebut nak berbakti untuk ummi. Dia baik, pemurah dan penyayang.

“Abangku Uzair, semoga syurga menantimu. Minta kalian semua hadiahkan Al-Fatihah buat Mohd Attaful Uzair Arshad. Doakan juga kesejahteraan dan kekuatan buat isteri dan anak-anaknya,” katanya.