Bertahun menggalas tanggungjawab sebagai juri tetap program realiti Big Stage, penyanyi tersohor negara Datuk Seri Siti Nurhaliza mengakui bahawa ia bukan perkara mudah.

Kongsi Siti menerusi laman Instagram, konsep penjurian bagi Big Stage 2022 telah berubah format dari segi pemarkahan, di mana barisan juri boleh menukar markah sebelum markah terakhir dikunci.

“Di Big stage, konsep penjurian baru bila para juri diberi peluang untuk menukar markah mereka ikut tempoh persembahan peserta sehinggalah kita mengunci markah terakhir.

“Mereka nak penonton lihat turun naik pemarkahan yang dibuat. Saya pula biasanya lepas ambil kira komen juri-juri yang lain akan terjadilah pertukaran di saat akhir.

“Inilah keadaan bila nak kena kunci markah terakhir itu. Bukan senang ya! Ambil kira setiap sudut. Penilaian saya berbeza dengan yang lain mengikut pengalaman saya,” jelasnya.

Secara tidak langsung, penjelasan pelantun lagu “Anta Permana” itu menjawab persoalan penonton yang keliru tentang cara pemarkahan terhadap para peserta.

Selain Siti, barisan juri Big Stage 2022 terdiri daripada komposer dan penyanyi, Ajai serta penyanyi Mas Idayu sebagai Juri Pedas dan usahawan kosmetik Datuk Seri Vida sebagai Presiden Netizen.

Big Stage 2022 menyaksikan persaingan peserta dari Malaysia, Brunei serta Indonesia iaitu Aisha Retno, Ijoi Zainal, Danial Chuer, Elica Paujin, Lia Aziz, Megat Rahim, Tuah Adzmi, Tegar Septian, Sofiaa Marieylla, Yazmin Aziz dan Syafiq Abdillah.