Pelakon Mawar Rashid mendedahkan bahawa dia mengalami masalah kerisauan melampau (‘anxiety’) dan serangan panik hingga memerlukannya menerima rawatan daripada pakar psikiatri.

Menurut Mawar, dia menyedari masalah yang dihadapinya berlarutan sejak tahun lalu ketika dia mengandungkan anak kedua, Raden Seri Rosabella Cinta.

“Pernah satu masa saya tiba-tiba menangis dan kemudian mula sesak nafas. Ingatkan masalah yang berlaku ini normal tapi beberapa kali insiden ini berlaku walaupun Cinta kini sudah berusia setahun.

“Jadi saya bercadang untuk berjumpa pakar psikiatri sebagai alternatif untuk mengenal pasti penyakit yang saya hidapi ketika ini,” katanya menerusi Harian Metro.

Tambah pelakon filem “Bu, Kasih Suci” itu lagi, masalah kesihatan mental yang dialami turut menjadi punca dia hilang selera makan dan banyak mendiamkan diri.

Bagaimanapun, dengan bantuan suami, Raf Yaakob dan keluarga, Mawar berjaya mengatasi masalah itu sedikit demi sedikit.

“Alhamdulillah Raf sentiasa ada di sisi apabila saya diserang ‘anxiety’. Dialah yang selalu tenangkan saya dan beri kata-kata positif. Raf selalu ingatkan saya untuk rajin membaca Al-Quran dan berzikir,” katanya.

Dalam pada itu, Mawar kini sibuk mengusahakan perniagaannya di samping membahagikan masa untuk keluarga dan kerjaya seninya.