Penyanyi dan cef selebriti Dato’ Fazley Yaakob menyelar sikap usahawan kosmetik Dato’ Sri Vida yang dikatakan biadap selepas menggelar penyanyi legenda tanah air Anuar Zain seorang lelaki homoseksual.

Selepas isu itu tular dalam kalangan warganet, Fazley turut terpanggil untuk mengulas pendapatnya menerusi satu perkongsian di laman Instagram.

Menurut pelantun lagu “Asmara Ini” itu, kekayaan dan populariti ternyata tidak boleh menjamin adab dan tahap intelektual setiap individu serta boleh membuatkan seseorang itu tidak berpijak di bumi yang nyata.

“Kaya dan popular tidak menjamin adab dan tahap intelektual seseorang kan?

“Sesetengah dari kita diduga dengan kemiskinan dan kepayahan hidup agar kita kekal berusaha dan kekal dalam iman walaupun dalam serba kekurangan.

“Sebahagian dari kita pula diduga dengan kekayaan, kemewahan dan populariti, namun mereka lupa diri dan semudah itu mencari salah orang lain dan melabel orang lain dengan kata-kata yang boleh merosakkan imej seseorang.

“Kasihan insan yang gemar mencari publisiti secara kurang ilmiah dan seperti tiada adab semata-mata untuk mencari rezeki. Elokkah jika dijadikan contoh anak-anak muda yang baru nak belajar menjadi usahawan?” luahnya.

Dalam perkongsian sama, Fazley turut mengakui telah hilang rasa hormat terhadap usahawan kosmetik itu dan menyelitkan nasihat agar setiap individu saling menghormati dan bersikap matang dalam apa jua keadaan.

“Kita orang timur, kita seharusnya kekal dengan rasa hormat dan matang di dalam semua keadaan tidak kira dengan sesiapa. Apatah lagi berhadapan dengan insan yang dihormati ramai, malahan mempunyai pelbagai lapisan pengikut.

“Shame on you! Maaf semakin hilang rasa hormat saya terhadap beliau yang seolah-olah semakin buat tabiat,” katanya.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikut Instagram Fazley bersetuju dengan pendapatnya dan meninggal pelbagai reaksi berhubung isu tersebut.

Terdahulu, video yang memaparkan tindakan Vida menggelar Anuar Zain seorang lelaki homoseksual menerusi satu video di TikTok mencetuskan kontroversi dan mencetuskan amarah wargamaya termasuk penyanyi Ziana Zain.

@yus_dexter Tak patut keluar pun perktaan tu!! #fyp ♬ original sound – TikToker