Pelakon dan pengacara jelita Uyaina Arshad tidak dapat menyembunyikan keterujaan apabila muncul dengan filem pertamanya, “Siapa Tutup Lampu?”

Berkongsi pengalaman membintangi filem seram itu, Uyaina atau nama sebenarnya Saidatul Naseha Uyaina Arshad mendedahkan bahawa dirinya seorang yang sangat penakut.

Malah dia juga terpaksa merahsiakan sesi penggambaran yang dijalankan di sebuah bilik mayat selama dua hari daripada ibu bapanya kerana bimbang tidak diberi keizinan.

“Masuk petang habis subuh. Memang menakutkan, sebelum masuk ke situ saya ada tanya-tanya. Mujur masa penggambaran kami beramai-ramai, kalau seorang diri memang saya tak berani masuk.

“Saya hanya tahu penggambaran akan dijalankan di bilik mayat selepas membaca skrip. Sebagai pelakon, saya anggap ini satu cabaran,” katanya menerusi mStar Online.

Kekasih kepada penyanyi Raja Syahiran itu turut menzahirkan rasa syukur kerana sesi penggambaran berjalan dengan lancar tanpa sebarang halangan mahupun gangguan mistik.

Mengikut perancangan awal, filem terbitan Horizon Film Entertainment dan Articulate Fusions Productions Malaysia ini menyasarkan tayangan di pawagam Malaysia dan negara jiran Indonesia, namun situasi semasa tidak mengizinkan.

Buat makluman lanjut, penggambaran filem ini telah berlangsung sekitar April lalu di beberapa kawasan di Kuala Lumpur dan Shah Alam.

Selain Uyaina, filem ini turut dibintangi pelakon hebat lain seperti Azizul Ammar, Naim Daniel, Azhar Jalil, Ismi Melinda dan Afieq Shazwan. 

Diarahkan oleh Aliff Ihsan Rahman, “Siapa Tutup Lampu?” kini ditayangkan di Astro First (saluran 480).