Bagi menjayakan sesebuah filem seram, tak kira pembikin filem mahupun pelakon pasti inginkan hasil yang terbaik agar ianya benar-benar memberi aura seram kepada penonton. Untuk itu, penghayatan watak dan set penggambaran haruslah relevan dengan cerita yang ingin disampaikan. Kalau dah nama pun filem seram, pasti akan ada kisah ataupun pengalaman mistik yang dialami kru produksi mahupun para pelakonnya kan? Oleh itu, mari kita singkap semula cerita yang dikongsikan oleh beberapa selebriti ketika berada di set penggambaran filem seram mereka!

“Ada Hantu”

236792043 552455569327927 2160104234460313680 n

Seakan-akan kena dengan judul filem pertama arahan Hairul Azreen ini, Zahiril Adzim mendedahkan dia berdepan detik seram dan mencemaskan apabila terdapat entiti yang muncul di hadapannya setelah beberapa kali diganggu makhluk itu hingga tercedera. Kejadian berlaku di lokasi penggambaran “Ada Hantu” yang merupakan sebuah banglo terbiar.

“Dendam Pontianak”

1 2

Fazura mendedahkan dia dan kru produksi diganggu kelibat wanita yang menyerupai dirinya (berambut panjang dan berkebaya putih) di sekitar lokasi penggambaran filem “Dendam Pontianak”. Difahamkan wanita itu berlegar-legar di kawasan semak samun di sekeliling lokasi penggambaran ketika kru dan pelakon sedang berehat.

“Langsuir”

553

Pengalaman ketika membintangi filem seram pertamanya, “Langsuir”, pelakon kecil molek Hannah Delisha memberitahu dia ternampak kelibat dan mendengar suara misteri, sementara terdapat pelakon lain yang hampir dirasuk.

“Hantu Kak Limah”

hantu kak limah astro shaw 1

Ketika penggambaran satu babak filem “Hantu Kak Limah” yang memerlukan Delimawati di atas bumbung, pengarah tersohor Mamat Khalid menyedari terdapat satu kelibat menyerupai Kak Limah lalu di belakangnya.

“Anak Perjanjian Syaitan”

AnakPerjanjianSyaitan CikguZaidi 1024x683 1

Nadzmi Adhwa turut tidak terlepas diganggu sejurus selesai menjalani penggambaran filem “Anak Perjanjian Syaitan”, apabila dia terdengar suara misteri serta ada ‘makhluk’ yang menumpang keretanya ketika dalam perjalanan pulang ke rumah.

“Munafik 2”

Munafik 2 1 1024x683 1

Walaupun mengakui tidak diganggu kejadian mistik, Maya Karin dimaklumkan bahawa terdapat kru produksi yang ternampak kelibat lembaga misteri ketika berada di lokasi penggambaran filem pecah panggung “Munafik 2”.

“Miimaland”

3 23

Pengarah Nevin Hiong berkongsikan pengalaman aneh yang dialami di lokasi penggambaran filem “Miimaland”, di mana kenderaan yang mereka gunakan tiba-tiba rosak, sementara pelakon Fattah Amin melihat sendiri beberapa orang kru produksi dirasuk.

“Misteri Dilaila”

7n misteridilailalain00

Walaupun bukan dia yang diganggu, tetapi Elizabeth Tan dimaklumkan oleh kru produksi yang mikrofon di set penggambaran filem “Misteri Dilaila” tiba-tiba terpasang sendiri dan kedengaran suara seorang wanita. Anehnya tiada siapa pun berada di kawasan itu!

“Al-Hijab”

page 19

Pengarah dan pelakon Pierre Andre mengakui sudah terbiasa berdepan gangguan-gangguan mistik ketika menjalankan penggambaran filem-filem seramnya, termasuk filem “Al-Hijab”, di mana dia dan kru produksi diganggu kelibat wanita misteri serta mendengar bunyi-bunyi aneh di sebuah kuarters polis di Johor yang telah terbiar selama lebih 20 tahun. Malah salah seorang krunya juga telah dirasuk.

“Highland Tower”

shima

Sukar membezakan lakonan dan realiti, itulah pengakuan Shima Anuar apabila dia dirasuk ketika menjayakan filem dokumentari “Highland Tower” selepas beberapa kali terlihat kelibat aneh di lokasi itu.