Pelakon Zalif Sidek menceritakan semula pengalaman mistik yang berlaku ketika terlibat dengan penggambaran drama bersiri seram “Malaysian Ghost Stories” baru-baru ini.

Zalif, atau nama sebenarnya Md Zalif Naquiyudin Wan Abu Bakar Sidek, dipilih untuk menjayakan episod “Ulek Mayang”, iaitu mengenai tarian tradisional Melayu yang berasal dari negeri bagian Terengganu.

Menurut Zalif, ketika penggambaran berlangsung, dia melihat sendiri beberapa orang dirasuk termasuk rakan pelakonnya Neera Azizi susulan menjayakan babak tarian Ulek Mayang.

“Kejadian ini betul-betul berlaku depan mata semasa tengah ‘shooting’ drama “Ulek Mayang” ini. Mangsa pertama Neera Azizi. Selepas itu hampir berjangkit kepada Ara Johari, Didi Astillah dan Schalysa.

“Namun Alhamdulillah tiada apa-apa berlaku kepada mereka dan semuanya selesai dipulihkan. Penggambaran dapat disambung seperti biasa,” katanya.

Tambahnya lagi, dia dan kru yang terlibat menyedari Neera berkelakuan aneh sebelum penggambaran dimulakan, di mana dia sering duduk bersendirian, menyanyikan lagu “Ulek Mayang” dan tariannya juga dilihat sempurna ketika penggambaran berlangsung.

Bagaimanapun, pelakon itu mula meronta-ronta sebelum ingin berlari ke arah laut. Kejadian itu dikongsi menerusi sedutan video di laman Instagram Zalif, di mana Neera sedang ‘diubati’ oleh ustaz jemputan iaitu Ustaz Fahmi.

“Malaysian Ghost Stories” bersiaran pada setiap Isnin hingga Khamis, jam 11 malam di saluran Astro Ria dan Ria HD.