Biarpun sedang menghitung hari untuk melahirkan anak bongsunya, namun pelakon dan usahawan Wawa Zainal sanggup menyahut cabaran membintangi filem ‘thriller’ “Abnormal: Buas” terbitannya bersama suami, Aeril Zafrel.

Menurut Wawa atau nama lengkapnya Nur Hawa Zainal Abidin, dia tidak menafikan timbulnya kegusaran untuk berlakon aksi lasak ketika sarat hamil, tetapi memberanikan diri selepas diyakinkan pengarah, Allahyarham Azhari Zain.

“Ketika penggambaran babak terakhir filem ini, saya sudah sarat sangat, bila-bila sahaja boleh bersalin. Sebenarnya saya tak nak buat sebab risau akan risiko terberanak di lokasi penggambaran.

“Tetapi arwah Azhari yakin yang saya boleh buat. Tambahan pula tiada pelakon lain yang dapat gantikan jadi saya teruskan. Saya pun dah sedia andai terberanak di lokasi penggambaran.

“Alhamdulillah, saya sempat lakonkan babak-babak lasak itu tanpa sebarang kecederaan. Cuma sedikit rasa sakit di bahagian perut. Seminggu selepas penggambaran, saya selamat bersalin,” katanya.

Tambah Wawa lagi, seandainya dia terpaksa bersalin di lokasi penggambaran, dia akan berehat selama beberapa hari dan kembali meneruskan penggambaran dengan menggunakan bantal di perutnya seperti yang dibincangkan.

Wawa ditemui pada malam gala tayangan perdana filem “Abnormal: Buas” yang berlangsung di GSC Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Selain Wawa, filem ini turut dibintangi oleh Aeril Zafrel, Adlin Aman Ramlie, Emelda Rosmila, Kodi Rasheed, Nabila Huda, Shaheizy Sama, Datuk Ahmad Tarmimi Siregar, Datuk Rahim Razali, Jalil Hamid dan Ahmad Yatim.

Menerusi filem terbitan produksi Respected Citizen Sdn Bhd ini juga, Wawa dan Aeril menampilkan anak perempuan mereka iaitu Hayla Maghfiratul Adzkiyaa sebagai pelakon.

Filem “Abnormal : Buas” sudah mula ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 20 Jun 2024.