Setelah dua tahun tidak dapat pulang ke kampung untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri gara-gara pandemik COVID-19, tahun ini ramai antara kita yang ternanti-nanti waktu untuk pulang beraya serta bertemu keluarga dan sanak saudara apabila kerajaan mengisytiharkan fasa ‘Peralihan ke Endemik’.

Seperti biasa, setiap keluarga pasti akan merancang perjalanan untuk pulang ke kampung terlebih dahulu bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas di lebuh raya, terutamanya Lebuhraya Utara Selatan (PLUS).

Kalau perjalanan anda bermula di waktu pagi, mesti anda terasa lapar dan nak berhenti untuk makan tengah hari bukan? Jadi MissMynah nak senaraikan beberapa gerai terkenal di kawasan rehat dan rawat (R&R) dan hentian sebelah Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) yang anda wajib singgah ketika dalam perjalanan balik kampung.

Restoran Tuuu… Dia Pak Tam

Kesungguhan Ruslin Ibrahim, atau lebih mesra disapa Pak Tam, untuk mencari rezeki akhirnya berbalas apabila berjaya memiliki 12 cawangan restoran Tuu… Dia Pak Tam termasuk dua cawangan yang menawarkan perkhidmatan katering.

Apa yang pasti, anda akan menjadi rambang mata dengan aneka menu lazat seperti rojak pasembor, mee sup, mee rebus, roti john, nasi lemak serta pelbagai lauk pauk yang disediakan.

Namun menu utama yang sering menjadi pilihan pengunjung yang singgah di sini adalah nasi bukhara yang dihidangkan bersama kambing, ayam atau daging.

Restoran ini terletak di R&R Tapah (Utara), R&R Tapah (Selatan) di Perak serta di R&R Ulu Bernam (Selatan) di Selangor.

Facebook: facebook.com/tdpaktam
Instagram: instagram.com/tuuudiapaktam

Sajian JHQ

Kebiasaannya pengunjung di R&R lebih menggemari untuk makan nasi campur pada waktu tengahari, jadi kalau anda singgah di R&R Machap (Utara), Johor, pasti anda akan mendapati gerai Sajian JHQ ini padat dengan pengunjung.

Manakan tidak, gerai ini menghidangkan pelbagai jenis lauk pauk yang boleh dipadankan dengan nasi panas seperti gulai ayam, sayur campur, keli masak lemak cili api, kari daging dan lauk paling istimewa iaitu asam pedas Johor.

Facebook: facebook.com/asampedasJHQ

Bumbu Kito

Selain restoran KFC dan Ramly Halal Kiosk, gerai yang wajib anda singgah untuk menjamu selera di R&R Pagoh (Selatan), Johor adalah Bumbu Kito yang terkenal dengan nasi ambengnya.

Untuk yang tidak pernah makan nasi ambeng, ia merupakan hidangan nasi putih bersama lauk-lauk yang kering seperti serunding kelapa, ikan masin, sayur campur, ayam goreng dan juga mee goreng.

Hidangan yang asalnya dari negara seberang Indonesia ini amat membuka selera apabila dipadankan dengan daging ungkep, atau dipanggil rendang Jawa.

Facebook: facebook.com/Nasi-Ambang-Bumbu-Kito

Senyum Sokmo

Foto: Harian Metro

Sekiranya teringin makan nasi lemak, jangan lupa untuk singgah di gerai Senyum Sokmo yang terkenal dengan masakan-masakan Melayu. Gerai ini terletak di R&R Gunung Semanggol (Selatan), Perak. Dengan pilihan nasi putih atau nasi lemak, anda boleh mencuba pelbagai lauk pauk yang enak.

Foto: Fried Chillis

Antara lauk yang dihidangkan ialah kurma kambing, keli masak lemak cili api, perut masak lemak cili api, kari daging, rendang daging, ayam goreng berempah, sambal sotong dan banyak lagi! Nak senaraikan di sini memang banyak, jadi anda kenalah datang ramai-ramai dan menjamu selera di Senyum Sokmo.

Foto: Fried Chillis

Danisha Selera Pantai Timur

Biarpun lokasinya terletak di sekitar Johor termasuk di R&R Pagoh (Utara), namun anda boleh menikmati resepi asli patin tempoyak dari Temerloh, Pahang. Dengan isi ikan patin yang segar dan lembut serta kuah tempoyak yang pekat, memang rasa berbaloi dengan harga yang ditawarkan.

Sekiranya anda atau ada ahli keluarga yang tak makan tempoyak, di sini juga terdapat pelbagai menu lain seperti mee celup, nasi campur, nasi kerabu, nasi ekspres dan nasi lemak berlauk.

Facebook: facebook.com/Danisha-Patin-Temerloh
Instagram: instagram.com/danisha.patin.temerloh