Kisah percintaan anak muda yang rumit dan dinamik amat menarik untuk diterokai dan dijadikan inspirasi untuk karya seni. Inilah yang dilakukan oleh Ben Utomo. Tidak lama selepas melancarkan album INDO KID, lebih tepat pada April 2021 yang lalu, menjelang akhir suku ketiga 2021, Ben sekali lagi bakal melancarkan single terbaru dengan tema romantik, berjudul “Ghosting” dengan menampilkan dua rakannya, Benny Fasak dan Si Pattra.

“Walaupun saya agak baru juga melancarkan album INDO KID, namun saya merasakan sekarang adalah masa yang tepat untuk melancarkan satu lagi single baru,” kata Ben membuka perbualan.

Ben Utomo 2 1

Bercakap mengenai tajuk lagu yang juga merupakan istilah yang kini semakin kerap digunakan dalam kehidupan seharian, Ben menjelaskan, “Inspirasi untuk tema lagu ini sebenarnya adalah kisah cinta yang mungkin dialami oleh ramai orang. Ketika kita merasa selesa dengan seseorang, tetapi orang itu sebenarnya bukan sahaja memberikan harapan palsu, malah hilang begitu saja. Inilah intipati lagu “Ghosting”.”

“Jika anda dengar, dalam bait pertama saya bercakap tentang hubungan mesra dengan seorang wanita, tetapi tiba-tiba dia menghilang. Semasa di bait kedua, saya pula yang menghilang. Saya yakin ini adalah sesuatu yang mungkin biasa dialami oleh ramai anak muda di masa kini. Saya harap pendengar akan dapat mengaitkan perspektif cerita yang saya cuba sampaikan dalam lagu ini,” jelasnya lebih lanjut.

Tidak sendirian, Ben bekerjasama dengan dua kolaborator, iaitu Benny Fasak dan Si Pattra, untuk membantunya menyampaikan naratif dengan lebih berkesan.

“Sebenarnya kedua-duanya adalah rakan saya. Pada masa itu, kami semua berada di rumah saya melepak bersama. Ketika melepak itulah lahirnya idea untuk membuat lagu bersama.”

Ben Utomo 3

Tambahnya lagi, proses mencipta, menulis dan menyusun lagu hanya memakan masa sekitar satu jam sahaja, namun proses mixing dan mastering yang mengambil masa lebih lama.

Selaras dengan ini, Ben menjelaskan bahawa dia sedang sibuk menyusun lagu untuk projeknya yang akan datang, yang menampilkan beberapa bintang undangan yang tentunya masih dirahsiakan identiti mereka, tetapi pasti akan menjadi sesuatu yang tidak kurang istimewa daripada “Ghosting.”

Buat masa ini, mari kita nikmati lagu dan kisah yang Ben Utomo persembahkan dalam “Ghosting” yang turut menampilkan Benny Fasak dan Si Pattra di semua platform muzik digital pilihan anda.